SÖZ UÇAR YAZI KALIR

Doğduğumuzdan itibaren çevremizi anlamaya çalışırız. Günler, aylar geçtikçe de fiziksel ve zihinsel olarak gelişiriz. Gün gelir yürür, gün gelir konuşmaya başlarız. Anadilimizi konuşmayı öğrenir, okula geldiğimizde de okumayı ve yazmayı öğreniriz. 
Okumayı öğrendiğimizde bunu bayram yaparız. Okullarda gerçekleştirdiğimiz okuma bayramları ile araçları amaç haline getiriyoruz. Anlama yönümüzü eksik bırakıyoruz. "Önce benim çocuğum okudu", "önce bizim sınıf okudu" diyerek yarışa başlıyoruz. 
Hayatımız boyunca başarılı olabilmek için okuma ve yazmayı öğrenmeliyiz. Okuma ve yazmayı öğrenmek amaç değil, araçtır. Bilgiye ulaşmada araçtır. Öğrenmede araçtır.
Peki 1. sınıfta yaptırılan hızlı okuma çalışmaları, "dakikada kaç kelime okuyacaksın" söylemleri... Ailelerin, öğretmenlerin ve yöneticilerin 1. sınıftan itibaren yaptığı baskılar... Sanırım şimdilerde herkes çok hızlı okuyor ancak okuduğunu anlamıyor. Kitabı çok kısa sürede bitiriyor ancak kitaptaki kahramanın yerinde olsa ne yapacağını bilmiyor. 



Ve tabi ki yazma becerisi...
"Okumak insanı doldurur, yazmak ise olgunlaştırır" sözünü uzun yıllardır aklımdan çıkartmam. Yazan insanlara hayranlığım vardır. Onları hayranlıkla izlerim. Duygu katarlar yazdıklarına... Yaşanmamışlıkları yazarlar... 
Yazma becerisinin geliştirilmesi için okullarda yapılan çalışmaları yeterli bulmuyorum. Kullanılan yöntemler, kullanılan araç ve gereçler, uygulanan ölçme değerlendirme etkinlikleri yazma becerisini geliştirmekten uzaklar. Türkçe dersinde yapılan yazılı yoklamanın tüm sorularının test tekniği ile yapıldığı bir ortamda bu beceriler nasıl geliştirilir bilemiyorum.

Yorumlar

  1. Merhaba Kadir Bey,

    Sayfanızı henüz gördüm. Seçtiğiniz konu çok önemli. Zira ben öğretmenim... ve dikkat çektiğiniz bu noktaları çok önemli olarak görüyorum... Saygılarımla

    YanıtlaSil
  2. Tülay Hanım Merhabalar,
    Öncelikle teşekkür ederim. Öncelikle biz eğitimciler problemleri tespit etmeliyiz.Uygulayıcıların çözümde yer almadığı hiç bir sistem başarılı olamaz diye düşünüyorum. Saygılarımla.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

İNSANOĞLUNUN COVİD-19 İLE MÜCADELESİ

ELEŞTİRMEDEN ÖNCE DÜŞÜNÜLMESİ GEREKENLER

SORUNLAR VE ÜRETİLEN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ